Elektrotechnisch tekenen

Het uiteindelijke doel van technisch tekenen is het bouwen van het getekende ontwerp. Deze tekeningen - zoals werktuigbouwtekeningen, detailplannen of schematekeningen- worden gemaakt volgens geldende normen en voorschriften. Elektrotechnische tekeningen worden gebruikt voor bijvoorbeeld verkeerssignalering, inbraak- en brandalarmering en toegangscontrole.

Het is belangrijk dat de tekening gedetailleerd is en alle informatie bevat die nodig is om het getekende te kunnen vervaardigen. Ook belangrijk: de tekening moet maar op één manier uit te leggen zijn! Er mag geen ruimte zijn voor meerdere interpretaties.

Tegenwoordig worden bijna alle technische tekeningen gemaakt met de computer. Een veelgebruikt en bekend tekenprogramma is bijvoorbeeld AutoCAD. 

De werkzaamheden van een Elektrotechnisch Tekenaar

Het is de verantwoordelijkheid van de tekenaar om de specifieke wensen van de opdrachtgever te vertalen naar een logische en uitvoerbare tekening. Hierbij moet uiterst secuur te werk worden gegaan omdat zelfs het kleinste foutje grote gevolgen kan hebben. Ook financieel. 

Op basis van aangeleverde informatie maakt de tekenaar technisch kloppende tekeningen van bijvoorbeeld bedradingspanelen, schema’s en lay-outtekeningen voor de productie, installaties en reparatie van elektronische uitrustingen. Iedere tekening wordt voorzien van specifieke aanduidingen die bedoeld zijn om de uitvoerende medewerkers te helpen bij de totstandkoming van constructie of het werkstuk.

Communicatie is de sleutel tot het minimaliseren van deze risico’s. Efficiënt overleggen met engineers en overig technisch personeel is dus ook een belangrijk onderdeel van deze functie.

Overige werkzaamheden van een Elektrotechnisch Tekenaar zijn:

  • Het maken van bestekken, technische dossiers en uitvoeringsplannen
  • Het maken van kabel- en lichtberekeningen, berekenen van elektrische grootheden en bepalen van randvoorwaarden
  • Het verzorgen van de juiste materialen
  • Het bieden van technische ondersteuning en advies aan collega’s en klanten die de tekeningen gebruiken

Opleiding

Om Elektrotechnisch Tekenaar te worden, heb je minimaal MBO niveau 3 en/of 4 nodig. Omdat het belangrijk is dat je verstand hebt van industriële elektriciteit en schakeltechnieken is dit bij voorkeur een technische opleiding. Zoals bijvoorbeeld MBO tekenaar ontwerper elektrotechniek - niveau 4. De HBO functies vragen vaak om meerdere jaren ervaring en uitbreiding van je kennis op het gebied van de tekenprogramma’s.

Heb je al een technische achtergrond, maar niet specifiek op het gebied van technisch tekenen? Deze specifieke vaardigheden kun je verwerven door het volgen van specifieke cursussen zoals AutoCAD basis.

Competenties en persoonlijkheid

Een Elektrotechnisch Tekenaar:

  • Werkt netjes en geordend
  • Heeft oog voor detail
  • Kan goed communiceren met collega’s en klanten op diverse niveaus
  • Denkt logisch na en is probleemoplossend door analyse
  • Werkt planmatig en veilig
  • Bestudeert onderdelen grondig en secuur
  • Kan goed overweg met een computer

Wat verdient een Elektrotechnisch Tekenaar?

Het gemiddelde salaris of inkomen van een elektrotechnisch tekenaar ligt tussen de € 2.500,- en € 4.500,- bruto per maand. Wanneer een medewerker in dienst is van een bedrijf spelen vooral ervaring, opleidingsniveau en de moeilijkheid van het project een rol. In het geval van zzp of freelancedienstverlening geldt vaak een vast uurtarief, of wordt een vergoeding per project besproken met de opdrachtgever.

Wil je meer weten over dit beroep?

Neem dan gerust eens contact met ons op. We bespreken graag jouw mogelijkheden. Bel ons op 076-54 39 078, of mail naar info@degrootpit.nl.

 Bekijk hier alle openstaande vacatures voor tekenaars

 

Gerelateerde functienamen: tekenaar elektrotechniek | tekenaar ontwerper elektrotechniek | CAD tekenaar